.:: Веронаука ::.


Преносимо вам Поруку васељенског патријарха Г. Вартоломеја поводом глобалног искушења названог Корона вирус. У доброј нади да ћемо из ове провере наше вере изаћи јачи и утврђенији у Истини Васкрсења Христовог, топло вам препоручујемо овај видео. Иначе, аутори клипа су чланови ОПК епархије браничевске.
С Божијим благословом

 

 

Црква – заједница са Богом. Први део: Даровање

 

Литургија – Трпеза Господња. Први део: Дар Богу

Богочовек – Исус Христос

 

Закон Божји. Први део

 

Светотајински живот Цркве. Први део

Литургија. Први део

 

Литургија – Трпеза Господња. Први део: Дар Богу

Диван је Бог у светима својим. Први део

Заједница Бога и света кроз човека. Први део: Човек домаћин и свештеник у свету

Црква – заједница са Богом. Први део: Даровање

СВЕТОСАВСКА АКАДЕМИЈА: “Куцајте и биће отворено”

 

Епископ браничевски др Игњатије Мидић, „Покајање за Васкрсење“.

 

Веронаука за одрасле при Цркви светог апостола и еванђелисте Луке

 

Циљ ових предавања је катихеза или систематско упознавање са основним истинама наше вере, давање одређеног доприноса њиховом правилном разумевању и тумачењу, будући да смо сведоци времена у коме се на разне начине тумаче исте, разоткривање и истицање праве суштине и смисла православне духовности и живота у Цркви, почевши од крштења као нашег духовног рођења, па све до причешћа као круне живота у Цркви, пратећи две димензије: историјски хришћански живот (историјску реалност Цркве) и есхатолошки (будући) живот (димензију идеалног).

План и програм наставе предавања прати план и програм православног катихизиса за основну и средњу школу епархије браничевске и план и програм наставе ПБФ у Београду.

Оно што нас посебно радује је то што смо код верника и слушалаца предавања створили свест о неопходности литургијског живота. Посећеност предавањима је била различита у различитим временским приликама, с обзиром на то да се Црква светог Луке још увек гради и зими се тешко греје.

Веронаука за одрасле при Цркви одржава се од  2015/2016. године и траје данас. У предходних година имали смо предаваче и ван ганица наше епархије, као и презентацију богословских књига.