.:: Радови ::.


План живописа Цркве светог Луке

 

Пројекат са предрачуном радова:

Припремни и извођачки радови планирано су да трају три године, током 2018., 2019. и 2020. Црква поседује архитектонски пројекат Цркве и пројектну документацију живописа.

План и пројекат живописа је израђен у консултацији са надлежним епископом др Игнатијем (Мидићем) и стручним лицима. Укупна димензија за осликавање простора цркве износе 3.200 m2.

У Цркви је предвиђен живопис у техници мозаик и  ал секо техници (al seco – на сувој подлози). Редослед у поступку осликавања био би следећи:

I етапа постављање скела и припрема малтерисаних површина за осликавање.

II етапа била би подела простора и наношење скица појединих ликова, сцена и пејзажа на зидове.

III етапа била би постављање-лепљење мозаика.

IV етапа би представљала наношење основних боја и осликавање позадина на преосталој површини Цркве у техници ал секо.

За израду живописа у техници мозаик неопходно је 400. 000 евра. Мозаик у Цркви светог Луке изводио би се од природног камена, стакла, стаклене пасте и, евентуално, керамике. За мозаик највише би се трошио природни камен у свим бојама, како би иконографија цркве била колоритна и живописна.

За живопис у техници ал секо(al seco – на сувој подлози) потребно је 200.000 евра.

Поред ових трошкова, неопходно је предвидети и трошкове који су неопходни за реализацију уметничких радова: заштита подног мозаика, изнамљивање скела, монтирање и премештање скела, расветна инсталација за живопис, храну и смештај за уметнике. Вреднос ових потрепштина је 50.000 евра.

За израду живописа неопходно је 650. 000 евра, Црква је до сад сакупила 100.000 евра. Молимо све које могу да нам помогну у реализацији живописа наше Цркве, која је у интересу града Смедерева и читаве Србије да се одазову нашем позиву.

протојереј Дејан Давидовић

 

План наставка градње парохијског дома у 2018. г.

 План рада за 2018. годину претежно садржи наставак рада на пословима и пројектима дефинисаним и започетим у претходном периоду.

У порти Цркве светог Луке у Смедереву 2007. год. почела је изградња Парохијског дома. Идеја да се гради парохијски дом потекла је из потребе за решењем становања свештеника у Смедереву, црквене сале која не постоји у Смедереву и црквених канцеларија које су неопходне за функционисање парохијских обавеза. Предвиђено је да парохијски дом садржи 3000м2. Радови се финансирају донаторксим средствима, а за завршетак је потребно око 850 000 евра.

За Смедеревце Парохијски дом је много више од конака у коме би се окупљали и дочекивали посетиоце. Парохијски дом би поред црквене сале садржао и црквену библиотеку, музејски део, гостопримницу и садржао део за преноћиште. Као што се Црква градила и гради донаториским средствима тако и парохијски дом се гради углавном од донација Смедереваца. Радови се одвијају како пристижу новчана средства.

Ове године је предвиђена трећа фаза парохијског дома, која садржи 750м2.

Сви који желе и у могућности су, прилог могу уплатити на наменски рачун код “ Banca Intesa“ Црква светог Луке 160-39731-96 или на благајни Цркве светог Луке у Смедереву.