.:: Свештенство ::.


Лазић Мирослав, протојереј (контакт телефон:064/177 08 24 )

Мирослав Лазић је рођен 5. августа 1960. у Коларима код Смедерева, од оца Живорада и мајке Драгице(р.Срећковић) из Луњевца. Основну школу је завршио у Коларима, потом петоразредну богословију у Београду (1980). Након тога одлази на одслужење војног рока у Штип и Скопље (Македонија). Оженио се Славицом Живић, девојком из Михајловца (р.1964, техничар) 22. септембра 1983. у Смедереву. Имају двоје деце кћер Горицу и сина Марка. Горица је завршила мастер студије европског законодавства, правног факултета у Београду, сада удата и живи у Берлину, син Марко је завршио Богословски факултет и предавао веронауку у Првој и Шестој београдској гимназији, а постдипломске студије наставља на одсеку за новогрчки језик Аристотеловог универзитета у Солуну. Отац Мирослав је рукоположен у чин ђакона 15. октобра 1983. у Пожаревцу, а за презвитера наредног дана у истој, Саборној цркви. Одмах је постављен за привременог пароха првог лозовичког. Његовим трудом урађен је део живописа у Цркви у Лозовику, и промењен комплетан под, фасада, бакарно кубе на звонику и олуци.У Лозовику је остао до 1. новембра 1994, пошто је премештен по молби за привременог пароха трећег смедеревског. Касније је прешао на парохију шесту смедеревску, где се и данас налази. Положио је испит за катихету на Богословском институту при Богословском Факултету, 2001. год. Од епископа Хризостома одликован је црвеним појасом(1988), а епископ Игнатије га је одликовао звањем протонамесника (1996) и чином протојереја на Светој Литугији у Смедереву на Спасовдан, 24. маја 2001.

Ђурић Жељко, протојереј(контакт телефон: 063/ 751 93 62)
Протојереј др Жељко Р. Ђурић рођен је 1965. у Ваљеву. Студије теологије завршио на Богословском факултету у Београду, а докторат стекао у Београду и Фочи. Запослен је на Академији СПЦ за уметност и консервацију у Београду као ванредни професеор на катедри за Теорију иконе. Аутор је неколико књига: Сотириолошке претпоставке учења светог Атанасија Алексанрдријског о стварању света и рађању Сина изд. Богословски факултет СПЦ и Гимназија у Смедереву 2003. Свет идола и васкрсење у Христу по светом Атанасију Великом изд. Информативна служба СПЦ у Београду и Гимназија Смедерево 2004. Служење епископа канонско предање, изд. Академија СПЦ за уметности и консервацију Београд 2011. Сликовност теологије изд. Православни богословски факултет, Институт за теолошка истраживања и Академија СПЦ за уметност и консервацију, Београд 2013. Икона историја реч изд. Академија СПЦ за уметност и консервацију, Београд 2015. Објавио је пет збирки песама: Таласи, Свет који настаје и свет који нестаје, Слепи во и друге песме, Круг и Сенке кад им време није. Из штампе су му изашле и три фотомонографије: Време театра, изд. Helicon Publishing, Банатски Брестовац, Октобар 2011. Индија два погледа, (коаутор са Золтан Бисак) изд. Helicon Publishing, Панчево Септембар 2015. За живот села, изд. Црква Успења Смедерево 2016. Члан је Удружења књижевника Србије (2010). и Улупудса (2014)

Глишић Душан, протојереј (контакт телефон: 063/888 40 26)
Душан Глишић, Верољубов (свештеник) и Радмилин син, рођен 4.септембра 1970. у Шапцу (Штитар). Завршио је основну школу у Мајуру (1985), четвороразредну богословију (1990) и студије на Богословском факултету у Београду. Рукоположен је у чин ђакона 25. новембра1996. године на празник Св. Краља Стефана Дечанског, на Св. Литургији у Свилајнцу, од епископа Игнатија, приликом освећења цркве. Исте године рукоположен је у чин свештеника и постављен на парохију седму смедеревску. Био је архијерејски намесник подунавски од 2002. до 2006. године, произведен је у чин протојереја 31. октобра 2014. године. У два наврата био је старешина Цркве Св. апостола и јеванђелисте Луке у Смедереву.

Давидовић Дејан , протојереј (контакт телефон: 063/ 812 33 32)
Дејан Давидовић, рођен је 21. октобра 1969. у Прокупљу од оца Момчила и мајке Љиљане, земљорадника из Велике Крсне. Ожењен је Шаханом, са којом има две ћерке, Анастасију и Атанасију. Основну школу завршио је у родном месту и богословију у Београду (1990). Војску је одслужио у Ђаковици. Дошао је у Епархију браничевску непосредно пред рукоположење у чин ђакона, 30. новембра 1998. Епископ Игнатије рукоположио га је у чин ђакона 18. децембра у Саборној цркви у Пожаревцу, а наредног дана у истој цркви у чин свештеника и поставио за пароха у селу Влаоле за потребе службе у цркви Св. Апостола Петра и Павла. По молби, премештен је 1. јануара 2000. за пароха осме парохије при Цркви Св.апостола и јеванђелисте Луке у Смедереву, где се и данас налази. Произведен је у чин протојереја 31.октобра 2014.године. У црквеној општини смедеревској задужен је за материјално пословање (магацин свећа). Од јануара 2017. год. По благослову еп. Игнатија, постављен је за стaрешину цркве Св.апостола и еванђелисте Луке у Смедереву. Почетком 2017. год. покренуо је наставак радова на Цркви и парохијском дому.

Ристановић Недељко, протојереј (контакт телефон: 064/35 45 756) 
Недељко Ристановић је рођен 2.октобра 1971. године у Шапцу, од родитеља Стевана и Радмиле. У родном граду завршио основну школу и Средњу техничку школу- машински смер.Богословски факултет у Фочи уписује 1998. године, а дипломира 2003. године на тему „Антропологија Светог апостола Павла“, код ментора јеромонаха др Максима Васиљевића (2003). Исте године уписао је постдипломске студије на Богословском факултету у Београду, на катедри за догматско богословље. По завршетку основних студија, предавао је веронауку у Шабачкој гимназији.У чин ђакона рукоположио га је епископ шабачко-ваљевски Господин Лаврентије у Шапцу на дан светих лекра Козме и Дамјана, 14. новембра 2004. године. После две године примљен је у свезу клира Епархије браничевске и 1 априла исте године у пожаревачкој Саборној цркви рукоположен је у чин свештеника од стране епископа Игнатија, који му је поверио девету парохију смедеревску.И данас служи на истој парохији и у Цркви св. aпостола и јеванђелисте Луке. Истовремено је обављао дужност вероучитеља у Средњој техничкој школи. О. Недељко је у време службовања у Смедереву магистрирао на Богословском факултету у Београду код ментора епископа др Давида Перовића на катедри за систематско богословље. Одбранио је магистрску тезу „Човек као евхаристијско биће у теологији Светог Јустина Ћелијског“ (2013). После три године уписао је докторске студије на Богословском факултету универзитета у Великом Трнову (Бугарска) на катедри за систематско богословље. Докторску дисертацију под називом „Јединство Цркве у истини дијалошког сусрета у богословљу Георгија Флоровског“ брани 4. септембра 2017. године у Великом Трнову. Епископ Игнатије произвео га је у чин протојереја на Светог Луку 31. октобра 2017. године. Протојереј Недељко је ожењен Данијелом (рођ.Страживук, 3. јула 1983. године у Сарајеву), са којом има две ћерке, Анастасију (р.2005) и Исидору (р.2008).

Дарко Стојановић, презвитер (контакт телефон: 065/ 635 23 58)
Дарко Стојановић син Драгана и Анкице, рођен је 16. октобра 1984. године у Смедереву. У родном граду завршио основну и средњу  школу. У Србињу 2010. г. завршио је ПБФ, у Београду 2012. г. завршио је мастер студије ПБФ  и 2017. г. завршио је докторске студије ПБФ у Великом Трнову- Бугарска. Рукопложен је за ђакона 3. априла 2011. године у Пожаревцу, после седам дана у чин свештеника у истој цркви од владике Игнатија. Упућен је на парохију у Друговцу (15. мај 2011). Његовим залагањем реновирана је Црква у Друговцу. О. Дарко је предавао веронауку у смедеревским средњим и основним школама. Првог новембра 2014. године премештен је на десету парохију смедеревску, при цркви Светог Луке у Смедереву, где и данас служи. Од 2016. г. ангажован као професор на Академији СПЦ за уметност и конзервацију у Београду. Отац Дарко од 2019. год. обавља функцију в. д. директора Академије СПЦ за уметност и консервацију у Београду.