.:: НАЈАВА – На Велику среду у Цркви светог апостола и еванђелисте Луке у Смедереву биће служена Света Тајна јелеосвећења. ::.


НАЈАВА – На Велику среду у Цркви светог апостола и еванђелисте Луке у Смедереву биће служена Света Тајна јелеосвећења.

Драга браћо и сестре,

У Цркви светог апостола и еванђелисте Луке, на Велику Среду- 20. априла служиће се Света Тајна Јелеосвећења са почетком у 18 часова. Позивамо све вернике који имају телесних и душевних проблема да дођу на Свету Тајну Јелеосвећења ради молитве за оздрављење.

Света Тајна Јелеосвећења састоји се из молитава свештеника и помазивања болесника освећеним уљем, кроз које делује Божија благодат за оздрављење болесника, a болест овде подразумева обољење душе или тела.

Сви верни који учествују у Светој Тајни Јелеосвећења могу донети спискове укућана и сродника које требају да предају свештенику.

Света Тајна Јелеосвећења у Цркви је установљена на основу речи светог апостола Јакова, који каже:Болује ли ко међу вама? Нека дозове презвитере црквене, и нека се моле над њим, помазавши га уљем у име Господње. И молитва вере ће спасити болесника, и подигнуће га Господ; и ако је грехе учинио, опростиће му се (Јак. 5, 1415). Црква је ову Свету Тајну установила полазећи и од речи Господњих, упућених Његовим ученицима када их је послао на проповед: Болесне исцељујте, губаве чистите…(Мт. 10,8). Као потврда за ово служе такође речи светог Јеванђелисте Марка, који прича како су свети апостоли, када их је Господ послао на проповед, исцељивали болесне: И отишавши проповедаху да се покају. И демоне многе изгоњаху; и помазиваху уљем многе болеснике, и исцељиваху (Мк.6,12-13). Све ово сведочи о богоустановљености Свете Тајне Јелеосвећења. На основу црквених историјских споменика долазимо до закључка да је Света Тајна Јелеосвећења над болесницима обављана још у првим и наредним вековима Цркве Христове.

Свештенство Цркве светог апостола и еванђелисте Луке