.:: Изградња парохијског духовног и културног центра! ::.


 

Црква светог апостола и еванђелисте Луке у Смедереву, је место где сви ми проналазимо своје место; где се Богу молимо, окупљамо, размењујемо мишљења и искуства; и из тих познанстава једни друге подржавамо и помажемо. Кроз Цркву добијамо и очувавамо оно по чему се препознајемо, а то су вера православна и српство оплемењено том вером. Црква Божија су људи окупљени на молитви, који живо  учествују у Светој Литургији. Кроз ту Литургију, ми налазимо себе, ту преиспитујемо и поправљамо себе, чистимо себе и моливши се проналазимо одговоре на своје недоумице и остала животна питања.

Црква светог апостола и еванђелисте Луке у Смедереву, у складу са својом природом и историјским призвањем, изграђује парохијски духовни и културни центра. Овом великом неимарском подвигу приступа се са високом свешћу и опредељењем, да црквени конак, са храмом, као богослужбеним и литургијским центром, представља идентификациону одредницу сваког места и њен основни цивилизацијски идентитет. Кроз културне садржаје које требамо утемељити и реализовати у новом црквеном конаку, снажно се наглашава и истиче начело да култура представља саму суштину природе цркве и њено призвање кроз мисионарски и просветитељски подвиг. То је у саме темеље Српске цркве уградио и поставио Свети Сава, први српски просветитељ и вечни министар српске културе и просвете.

Црква у Смедереву овом неимарском подвигу јасно ставља до знања да жели да се отвори за све видове сарадње на добро свог народа и државе. Модерни културни садржаји у порти: црквена сала, амфитеатар, павиљон културе, дечија играоница, библиотека, канцеларије… треба да престављају павиљон културе у Смедереву.

Црква само жели да послужи своме народу у своме граду, и помогне у оном што је најважније: културној и духовној обнови нашег народа, која је почетак сваке друге обнове.

Овом приликом позивамо све наше суграђане да се несебично укључе у изградњи  парохијског духовног и културног центра и  уређивања наше  потре.